Πληροφορίες για τα υλικά

Υλικά για την παραγωγή ενδυμάτων

Τα υλικά είναι:
1. Φυσικά (βαμβάκι, λινό)
2. Φυσικά,ζωικής προέλυεσης (μαλλί,κασμίρι,μετάξι)
3. Τεχνητά (ρεγιόν) – με βάση χημική ένωση. Εξαγάγονται ως φυσικά υλικά, αλλά υποβάλλονται σε επεξεργασία ως συνθετικά.
4. Συνθετικά (πολυεστέρα, ακρυλικά, νάιλον, σπάντεξ) - με βάση το πετρέλαιο.

Βαμβάκι. Μαλακό και ζεστό στην αφή. Χωρίζει εύκολα και το νήμα του είναι ομοιόμορφο. Στο πλύσιμο μαζεύει.

ΛινόΎφασμα από φυσικές ίνες λινού, το οποίο είναι πολύ υγιεινό και άνετο. Τα ενδύματα των ινών λίνου προτιμούνται το καλοκαίρι, γιατί αφήνουν το δέρμα να αναπνέει και είναι αέρινα. Το λινό είναι ελαφρύ, δημιουργώντας μια αίσθηση δροσιάς, απορροφά εύκολα το νερό και στεγνώνει πολύ γρήγορα. Είναι πιο δύσκολο από το βαμβάκι γιατί τσαλακώνετε εύκολα. Διαθέτει λεία επιφάνεια.

Σατέν. Απαλό ύφασμα με γυαλάδα. Το σατέν είναι στην πραγματικότητα μια συγκεκριμένη τεχνική πλεξίματος με μεγάλες ίνες όπως το μετάξι. Είναι βαρύ σε μεγάλο βαθμό,και αυτό οφείλεται στην ομαλότητα του ,συχνά χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ενδυμάτων που είναι σε άμεση επαφή με το δέρμα.Το σατέν έχει λάμψη από τη μία πλευρά και ένα ματ φινίρισμα, από την άλλη.

Σπάντεξ,λίκρα ή ελαστάν είναι μία συνθετική ίνα που είναι εξαιρετικά ισχυρή και ανθεκτική. Είναι γνωστή για την εξαιρετική ελαστικότητα της. Χρησιμοποιείται στην κατασκευή ενδυμάτων, όπου είναι απαραίτητο, κυρίως για ευκολία.

Πολυεστέρας. Ο πολυεστέρας είναι από τεχνητές ίνες με περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες. Καθαρίζει εύκολα.Στο πλύσιμο δεν μαζεύει και σιδερώνεται εύκολα.

Βισκόζη. Βισκόζη παρασκευάσθηκε από φυσικές ίνες, αλλά με πρόσθετη επεξεργασία, όπως σε συνθετικά υφάσματα. Είναι ένα γυαλιστερό μετάξι.

Ακρυλικό. Η βάση των ακρυλικών ινών είναι από οξύ και ακετυλένιο. Χαρακτηρίζεται από σταθερότητα. Τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με ακρυλικό ή βαμβακερό μαλλί, λινό και βισκόζη.

 

Υλικά για την παραγωγή υποδημάτων

Τα παπούτσια μπορεί να κατασκευάζονται από φυσικά ή συνθετικά υλικά. Τα βασικά υλικά χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του εξωτερικού μέρους αλλά και του εσωτερικού μέρους.

Τα φυσικά υλικά είναι δερμάτινα. Σύμφωνα με την προέλευσή τους το δέρμα χωρίζεται σε διάφορους τύπους: δέρμα, σαμουά, σουέτ, καουτσούκ και δερματίνη. Το δέρμα έχει μία στρωματική δομή και είναι πορώδες υλικό. Χωρίζεται στην επεξεργασία και έτσι πέρνουμε κάποια βασικά υλικά - καστόρ και δερματίνη που είναι πιο διαπερατά και από το δέρμα. Σε περαιτέρω επεξεργασία, εμποτισμού παρασκευάζεται και το σαμουά.

Το σαμουά είναι υψηλής ποιότητας δέρμα. Η παραγωγή του είναι εύκολη. Είναι πολύ πιο ελαστικό και αδιαπεραστό. Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες των σαμουά.

Το υλικό αυτό λέγεται και δέρμα βοός .Είναι πολύ ακριβό και δύσκολο να χειριστεί. Συχνά το συνδυάζουμε και με καουτσούκκλπ. Τα τεχνητά υλικά που χρησιμοποιούνται επειδή είναι φθηνότερα - αν και υπάρχουν τεχνητά υλικά τα οποία είναι πολύ υψηλής ποιότητας και μπορεούν να το αντικαταστήσουν με επιτυχία.

 

Γυαλιστικό παπουτσιών

Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες βαφών - για το δέρμα και το σαμουά. Έχουν μία σημαντική διαφορά: το ένα καλυπτεί ενώ το άλλο εισχωρεί στο δέρμα .Το δέρμα χρείαζεται καλυπτικό. Το σαμουα χρείαζεται βαφή που να εισχωρεί στο δέρμα.

Συντήρηση παπουτσιών

Τα παπούτσια δεν θα πρέπει να πλένονται με νερό. Μπορούν να καθαριστούν με ένα υγρό πανί με λίγο απορρυπαντικό. Τα Παπούτσια σαμουά και τα καστόρ πρέπει να καθαρίζονται με ένα στεγνό πινέλο. Τα χρώματα εξυπηρετούν όχι μόνο για να δώσουν αισθητική εμφάνιση στα παπούτσια αλλά και για να δώσουν ζωντάνια στα παπούτσια.