Πληροφορίες για τα υλικά

Υλικά για την παραγωγή ενδυμάτων

Τα υλικά είναι:
1. Φυσικά (βαμβάκι, λινό)
2. Φυσικά,ζωικής προέλυεσης (μαλλί,κασμίρι,μετάξι)
3. Τεχνητά (ρεγιόν) – με βάση χημική ένωση. Εξαγάγονται ως φυσικά υλικά, αλλά υποβάλλονται σε επεξεργασία ως συνθετικά.
4. Συνθετικά (πολυεστέρα, ακρυλικά, νάιλον, σπάντεξ) - με βάση το πετρέλαιο.Βαμβάκι - Μαλακό και ζεστό στην αφή. Χωρίζει εύκολα και το νήμα του είναι ομοιόμορφο.Είναι πολύ ανθεκτική ίνα και μπορεί να πλυθεί, στεγνώσει και σιδερωθεί σε υψηλές θερμοκρασίες.

Λινό - Το λινό είναι από τα πιο παλιά υλικά που χρησιμοποιούνται στα ρούχα και παράγεται από συγκεκριμένα μέρη του λιναριού. Είναι ένα ύφασμα που αναπνέει και για αυτό φοριέται ιδανικά τα καλοκαίρια. Το μειονέκτημα του είναι ότι έχει την τάση να τσαλακώνεται εύκολα. Μπορείτε να πλύνετε κάποιους τύπους λινών μόνοι σας οπότε ελέγχετε τις ετικέτες των ρούχων και ακολουθήστε τις οδηγίες που αναγράφονται. Σιδερώνετε τα λινά όταν το ύφασμα είναι ακόμα νωπό ή ακόμα καλύτερα με τη λειτουργία του ατμού.

Σατέν - Απαλό ύφασμα με γυαλάδα. Το σατέν είναι στην πραγματικότητα μια συγκεκριμένη τεχνική πλεξίματος με μεγάλες ίνες όπως το μετάξι. Είναι βαρύ σε μεγάλο βαθμό,και αυτό οφείλεται στην ομαλότητα του ,συχνά χρησιμοποιείται για την παραγωγή των ενδυμάτων που είναι σε άμεση επαφή με το δέρμα.Το σατέν έχει λάμψη από τη μία πλευρά και ένα ματ φινίρισμα, από την άλλη.

Μαλλί - Το μαλλί είναι ένα υλικό που χρειάζεται πολύ στοργή και φροντίδα.Παραδοσιακά παράγεται από τα πρόβατα. Άλλες γνωστές εκδοχές του είναι το κασμίρ από κατσίκα και το αγκορά από την ομώνυμη ράτσα κουνελιού. Προσπαθήστε να αποφύγετε το πλύσιμο των μάλλινων. Αν χρειάζεται κανονικό πλύσιμο, ελέγξετε την ετικέτα πρώτα. Προτιμήστε να πλύνετε τα μάλλινα στο χέρι με χλιαρό νερό. Μην δημιουργείτε αφρό, μην το τρίβετε, μην στραγγίζετε ...απλά αφήστε το να μουλιάσει για 15-20 λεπτά. Αφήστε το ρούχο να στραγγίξει λίγο (μην το κρεμάσετε, θα απλώσει) και βάλτε το πάνω σε μια πετσέτα.  Αφήστε το ρούχο πάνω Μπορείτε να χρησιμοποιείστε το πρόγραμμα πλύσης για μάλλινα του πλυντηρίου σας και στεγνώστε με τον ίδιο τρόπο.

Μετάξι - Παράγεται από τους μεταξοσκώληκες και έχει απαλή υφή. Είναι από τις πιο δυνατές φυσικές ίνες (όταν είναι στεγνό) και επιρρεπές στο στατικό ηλεκτρισμό. Γενικά είναι προτιμότερο το στεγνό καθάρισμα αλλά υπάρχουν και αρκετές εξαιρέσεις οπότε καλό είναι να εξετάζετε την ετικέτα του ρούχου για να δείτε αν μπορεί να πλυθεί στο χέρι. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιείστε το Υγρό πλυντηρίου ρούχων για ευαίσθητα Ecover, τα ρούχα σας θα το λατρέψουν!

Σπάντεξ,λίκρα ή ελαστάν - Το Spandex (ελαστάνη ή λίκρα) είναι ένα συνθετικό υλικό, γνωστό για την υψηλή ανθεκτικότητα και ελαστικότητά του. Είναι οι λόγοι για τους οποίους το λατρεύουν γνωστοί υπερήρωες όπως ο Μπάτμαν και ο Σούπερμαν. Οι φίλοι του Σταρ Τρεκ σίγουρα έχουν δει αγαπημένους τους χαρακτήτες ντυμένους με αυτό το υλικό. Ρούχα που περιέχουν λίκρα μπορούν να πλυθούν στο πλυντήριο σε μέτρια θερμοκρασία και μετά να στεγνώσουν στο στεγνωτήριο σε χαμηλή θερμοκρασία. Αν είναι απαραίτητο, μπορείτε να σιδερώσετε σε μέτρια θερμοκρασία αλλά μην αφήνετε το σίδερο για παρατεταμένο διάστημα σε ένα σημείο.

Πολυεστέρας - Ο πολυεστέρας είναι ένα συνθετικό υλικό που συνήθως προστίθεται στο βαμβάκι και στο μαλλί. Τα ρούχα μπορούν να πλυθούν σε υψηλές θερμοκρασίες, στο στεγνωτήριο όμως θα πρέπει να στεγνώσουν σε χαμηλή θερμοκρασία. Σιδερώνονται με χλιαρό σίδερο.

Ρεγιόν / βισκόζη - Το ρεγιόν / βισκόζη είναι συνθετική ίνα που παράγεται από πολτό ξύλου. Δίνει την απαλή αίσθηση του μεταξωτού στο δέρμα και φοριέται ευρέως όπως και το βαμβάκι. Η ίνα του όμως είναι ευαίσθητη για αυτό καλό είναι να απευθυνθείτε και για στεγνό καθάρισμα. Αν η ετικέτα του αναφέρει ότι μπορεί να πλυθεί στο χέρι, τότε χρησιμοποιείστε μόνο κρύο νερό, απλώστε το να στεγνώσει και σιδερώστε το όσο είναι ακόμα νωπό.

Ακρυλικό - Το ακρυλικό είναι ένα συνθετικό υλικό που χρησιμοποιείται ως ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του μαλλιού. Είναι ζεστό, μπορεί να είναι αρκετά απαλό, συγκρατεί εύκολα το χρώμα και είναι ανθεκτικό στους λεκέδες και στο τσαλάκωμα. Μπορείτε να πλύνετε το ακρυλικό σε μέτρα θερμοκρασία (40οC - 60oC) και να το στεγνώσετε στο στεγνωτήριο σε χαμηλή θερμοκρασία - και αν τσαλακωθεί, μην φοβηθείτε να χρησιμοποιήσετε το σίδερο σε μέτρια θερμοκρασία.

Lyocell - Συνθετική ίνα εύκολη στη χρήση. Παράγεται με βάση πολτό ξύλου. Βρίσκεται σε πολλά υφάσματα που χρησιμοποιούμε καθημερινά όπως το αγαπημένο μας τζιν παντελόνι, σε εσώρουχα, καθημερινά ρούχα, μπλούζες . Πλύντε, στεγνώστε και σιδερώστε σε χαμηλές μέχρι μέτριες θερμοκρασίες.

Νάιλον - Είναι ένα φθηνό υποκατάστατο του μεταξιού. Πλένετε και στεγνώνετε τα υφάσματα με νάιλον σε μέτρια θερμοκρασία. Συνήθως μπορούν και να σιδερωθούν αλλά πρώτα επιβεβαιώστε το από την ετικέτα του ρούχου.Υλικά για την παραγωγή υποδημάτων

Τα παπούτσια μπορεί να κατασκευάζονται από φυσικά ή συνθετικά υλικά. Τα βασικά υλικά χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του εξωτερικού μέρους αλλά και του εσωτερικού μέρους.

Τα φυσικά υλικά είναι δερμάτινα. Σύμφωνα με την προέλευσή τους το δέρμα χωρίζεται σε διάφορους τύπους: δέρμα, σαμουά, σουέτ, καουτσούκ και δερματίνη. Το δέρμα έχει μία στρωματική δομή και είναι πορώδες υλικό. Χωρίζεται στην επεξεργασία και έτσι πέρνουμε κάποια βασικά υλικά - καστόρ και δερματίνη που είναι πιο διαπερατά και από το δέρμα. Σε περαιτέρω επεξεργασία, εμποτισμού παρασκευάζεται και το σαμουά.

Το σαμουά είναι υψηλής ποιότητας δέρμα. Η παραγωγή του είναι εύκολη. Είναι πολύ πιο ελαστικό και αδιαπεραστό. Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες των σαμουά.

Το υλικό αυτό λέγεται και δέρμα βοός .Είναι πολύ ακριβό και δύσκολο να χειριστεί. Συχνά το συνδυάζουμε και με καουτσούκκλπ. Τα τεχνητά υλικά που χρησιμοποιούνται επειδή είναι φθηνότερα - αν και υπάρχουν τεχνητά υλικά τα οποία είναι πολύ υψηλής ποιότητας και μπορεούν να το αντικαταστήσουν με επιτυχία.


Γυαλιστικό παπουτσιών

Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες βαφών - για το δέρμα και το σαμουά. Έχουν μία σημαντική διαφορά: το ένα καλυπτεί ενώ το άλλο εισχωρεί στο δέρμα .Το δέρμα χρείαζεται καλυπτικό. Το σαμουα χρείαζεται βαφή που να εισχωρεί στο δέρμα.

Συντήρηση παπουτσιών

Τα παπούτσια δεν θα πρέπει να πλένονται με νερό. Μπορούν να καθαριστούν με ένα υγρό πανί με λίγο απορρυπαντικό. Τα Παπούτσια σαμουά και τα καστόρ πρέπει να καθαρίζονται με ένα στεγνό πινέλο. Τα χρώματα εξυπηρετούν όχι μόνο για να δώσουν αισθητική εμφάνιση στα παπούτσια αλλά και για να δώσουν ζωντάνια στα παπούτσια.